4 Şubat 2013 Pazartesi

Özlem'in butik kurabiyeleri

Tatilin 1 haftası yoğun bir şekilde bitti.Birkaç yer dışında gezmelerimi tamamladım,misafirlerimi ağırladım.Evin ufak tadilatlarıda bitti sayılır.Ben tadilat olayını seviyorum,hem ev söyle bir elden geçmiş oluyor,hem eşyaların yerleri değişiyor,hemde fazlalıklar gidiyor.

Ben butik kurabiye kursuna gitmeyi düşünmüştüm aslında.Sonradan dedim ki ben yaparım ancak malzeme lazım.Eskiden jelibonları benmari usulu eritip jelatin elde ediyor,pudra şekeriyle yoğurup şeker hamuru yapıyordum.Pastaların üstünü bu şekilde kaplıyordum.Kurabiyenin tek zor yanı detay işinin çok olması.Kısıtlı vakitte süsleme işini başaramadık Aslı'yla,hamurda çokmuş yap yap bitmiyo.Tarifi yazacağım ancak siz denerseniz yarım ölçülerle yapın.

Malzemelere gelince,ben şeker hamurunu metro etlik ten aldım.yanlız beyaz vardı.4 renk gıda boyası aldım ancak kırmızı ve siyah yoktu.Sevgililer günü kurabiyeleri yapmak istemiştim aslında ama renk dolayısıyla tutturamadık,neyse daha var 14 şubat'a:))olmadı internetten siparişle yada gene haribolarla yaparız...

önce Aslı'nın oyun hamuru malzemeleri yıkanır



Sonra tarife geçilir....
 Kurabiye Tarifi          

200 gr. Tereyağ ( oda sıcaklığında )
200 gr. Pudra şekeri
1 yumurta ( oda sıcaklığında )
400 gr. Un ( kullanmadan önce homojenize bir yapı oluşturması için lütfen unu eleyiniz. )
İsteğe göre 1 paket vanilya, tarçın veya zencefil ekleyebilirsiniz. Miktarı tamamen sizin damak tadınıza kalmış.
Pişme Isısı 200 derece
Pişme Süresi 10 - 12 dakika


Oda sıcaklığında bulunan tereyağ ve pudra şekerini mikser yardımı ile yüksek devirde krema kıvamına gelene kadar çırpınız. Sonra yine oda sıcaklığındaki yumurtayı parça parça yavaşça karışıma ekleyiniz, bu işlemi yaparken mikserin hızını düşürün. Bu esnada eğer koyacaksanız vanilya, tarçın vs. de karışıma koyun ve iyice birbirleri le karışıncaya kadar çırpın. Karışımınız pürüzsüz bir krema kıvamına gelince mikserin hızını en alt seviyeye alıp acele etmeden yavaşça unu azar azar ekleyin. Unu tamamen eklediğinizde karışımınız yumuşak bir hamur kıvamını alacaktır. Her unun yapısı farklı olduğundan bazen 400 gr. un karışımınızı tam bir hamur haline getirmeyebilir, eğer hamur cıvık olursa biraz daha un katın, fakat çok da kuru bir hamur yapmayın. Hamur kuru olursa kurabiye yaparken açma işleminde zorlanırsınız. İdeal hamur kıvamı mikser duvarlarına yapışmayan ortada toplanmış yumuşak ıslak kıvamlı bir hamurdur.

Elde ettiğiniz hamuru tezgah üzerinde alınız. Elinizle yuvarlak olacak şekilde toplayıp streche sarınız. Hamurunuzu kullanmadan önce mutlaka 30 dakika buzdolabında dinlendiriniz. Yeterli süre dinlenmiş hamur artık işlenmeye hazırdır.




Hamur dinlendikten sonra,beyaz şeker hamurunu renklendirme işlemine geldi.Normalde jel boyalar daha kolay oluyor,ancak benimkiler sıvıydı,hamuru sulandırdı.Bunu önlemek için pudra şekeriyle yoğurun.Bu tüyoları kolay kolay bulamazsınız:)))isteyene boya bende çok,verebilirim.Sonra aç kes yapıştır.Yapıştırmak için kurabiyenin üstüne su süreceksiniz.Afiyet olsunnnnn
Siyah hamur yoktu ama çörek otu işe yaradı:)

Çoğunu Aslı yaptı,sonunda üff çok yoruldum bi daha yapmam dedi:)




2 yorum: