11 Haziran 2013 Salı

Ravioli Ricotta--Ev yapımı makarna

Geçenlerde Semen ÖNER’in düzenlediği  ev yapımı makarna kursuna katıldım.Benim yıllar önce makarna yapmayı denemişliğim var gerçi ama genede ilgimi çektiği için katıldım. 7 yıl kadar önce kitchen aid makinamı aldığımda,aparatlarına da baya merak salmıştık.Ardında hamur açma ve makarna yapma aparatını da almıştım. Yalan olmasın ama o ara 300 lira falandı. Eve geldim hemen hamuru yoğurup aparatları taktım. Birde baktım ki açma aparatının ucu azcık çentilmiş. Bu sebepten ince hamur açarken sıkıntı çıkartıyor. Bir pazı yaptım ama zarla zorla. Hemen geri  götürdüm. Yenisi yoktu. Yenisi 3-4 ayı bulur dediler.Para iadesi aldım.2 sene sonra geldi ve fiyat 700 lerde.Tabii ki almadım.Çünkü ciddi zaman istiyor bu işi yapmak. Geçenler de gezerken bu aparatın mekanik olanını gördüm. 150 Tl falandı. Bu kurstaki aletlerden yani anlıyacağınız. Vaktiniz varsa makarna için değil ama ravioli yapmak için değer…

Şimdi hamur için malzemeler:
Her 100 gram un için 1 orta boy yumurta ve 1 kaşık zeytinyağı
Biz 400 gram un
      4 yumurta
       4 yemek kaşığı zeytinyağı kullandık ( 1 çay kaşığı tuz)

Unu geniş kaba aldıktan sonra,ortasını açarak yumurtaları kırıyoruz, zeytinyağı ve tuzu ilave ederek ortasından başlayarak yavaşça yoğurmaya başlıyoruz. Hamur baya sert bir hamur oluyor.Sonra küçük küçük parçalara ayırıyoruz hamuru...




Tabii ben diğer parçaları yanımdaki arkadaşımla paylaştığım için bunlar az görünüyor:)
Şimdi bu herbir parçayı makinenin 1. ayarından başlayarak her ayarda 2 kez olmak üzere geçiriyoruz. Her geçirmeden sonra katlayarak tabii ki. 4. ayara geldikten sonra katlamadan, unlayarak 7. ayara kadar geçiriyoruz. İncecik bir hamur elde ediyoruz.

İnce uzun hamurumuzun üzerlerine hazırladığımız peynirli karışımdan azar azar koyup etrafını su ile ıslattıktan sonra  , diğer uzun hamur parçasını üstüne koyup, ıslatılan kenarların üzerinden elimizle hafifça bastırdıktan sonra kesiyoruz.Resimdeki gibi yani...

bu aparatın ön kısmı hamur açmak için, arkasında bulunan yerler ise  spaghetti ve fettuccine yapabilmek için.Yani hamuru açtıktan sonra diğer dişlileri kullanarak makarnanızı yapıp, kurutabilir ve uzun süre evde saklayabilirsiniz...






Eğer standart bir halka veya kare bir araçla bu işlemi yaparsanız daha kolay ve düzgün olur

İç dolgusu için:
200 gram taze lor peyniri
1 yumurta
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı tuz


ŞİMDİ GELELİM İŞİN SIRRINA,MAKARNAYI HAŞLAMA....

Haşlarken bol su ile, az tuz ve kesinlikle yağ koymadan haşlıyoruz.Çünkü yağ makarnanın yüzeyine yapışıyor ve sosu içerisine almasını engelliyor. Haşlama süresi 5 dakika kadar...

Bu arada sos için ne arzu ediyorsanız onu hazırlayın.Kıymalı soğanlı salçalı da olabilir
Ya da benim tercihim olan kremalı mantarlı

Benim sosum için tarifim:

1 paket mantarı soyuyoruz.Islak bir peçeteyle siliyoruz.Kesinlikle yıkamıyoruz.Hemen tavaya atıp pişiriyoruz.Az zeytinyağı ilave edip,karabiber tuz ve sarımsak koyuyoruz.(ben sarımsak koymuyorum) Piştikten sonra 1 paket kremayı üzerine atıp,ocağın altını kapatıyoruz ve tabii ki son olarak makarnamızla sosumuzu buluşturuyoruz.

Afiyet olsun







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder